iPhone 2G ve iPhone 3G sahiplerinin en büyük şikayetlerinden biri de cihazlarıyla video kaydı yapamamak. Bildiğiniz gibi iPhone’a video kayıt yeteneği iPhone 3GS ile birlikte geldi. Fakat eski iPhone sahipleri bu özellikten mahrum kaldılar. Muhtemelen Apple, eski iPhone modellerinin kamerası, yüksek görüntü kalitesinde video çekmeye uygun olmadığı için bu özelliği koymuyordu. Aslında iPhone yazılımı içerisinde, eski iPhone’ların da video kaydı yapmasını sağlayacak, uygulamalar için gerekli özellikler bulunuyordu. Fakat uzun süredir Apple, bu özellikleri uygulama geliştiricilerin kullanmasına izin vermiyordu.
Lakin bu yüzden geçenlerde bir uygulaması reddedilen bir geliştirici, Apple’ın patronu Steve Jobs’a mail atarak uygulamasını anlatınca, direk Steve Jobs’tan kopardığı izinle App Store’a girmeyi başardı. Knocking Live Video ismindeki bu uygulama, 3G veya 3GS farketmeksizin iki iPhone arası sessiz canlı kamera görüntüsü aktarabiliyordu. (Maalesef çok performanslı çalışmıyor, bu yüzden uygulamayı detaylı tanıtmadım.)
Tabii bir uygulamaya izin çıkınca hemen ardından Ustream Live Broadcaster isimli bir uygulama da, benzer yöntem kullanmasına rağmen App Store onayını alarak iPhone 3G’ye ilk video kayıt özelliğini getirmiş oldu. Lakin uygulamanın ücretsiz olmasına rağmen kayıt gerektirmesi, videoları fotoğraf albümüne kaydetmemesi ve karmaşık arayüzü, basitlik isteyen kullanıcılara tam olarak hitap etmiyordu.
Fakat bugün App Store’a çıkan iVideoCamera isimli uygulama ise tam olarak iPhone 3G sahiplerinin istediğini yapıyor. Yani versiyonu en az 3.1 olan fakat cihazı 3GS olmayan iPhone sahipleri bile, bu uygulama sayesinde çok süper olmasa da video kaydı yapabiliyorlar. Hem de çektikleri videoları Fotoğraflar (Albüm) altında saklayabiliyorlar.
iVideoCamera uygulaması olabildiğince basit 🙂 çünkü açtığımız gibi karşımıza kamera modu çıkıyor ve alttaki kırmızı düğmeyi kullanarak kaydı başlatabiliyoruz. Ayrıca çektiğimiz videoları istersek Facebook’a veya Youtube’a gönderebiliyoruz. Fakat uygulamanın, çoğunluğu eski iPhone modellerinin kamerasının yetersizliğinden kaynaklanan bazı limitasyonları var:
* Video kalitesi sınırlı (Saniyede maksimum 3 kare)
* Video kayıt süresi sınırlı (Maksimum 1 dakika)
* Çözünürlük düşük (160×213)
Ayrıca aşağıdaki iki linkte iVideoCamera ile çekilmiş örnek videolar mevcut. (3GS ile karşılaştırınca görüntü kalitesi gerçekten kötü 🙁 )
http://www.vimeo.com/8156757
http://www.youtube.com/watch?v=-cqztTP-wXE
Her ne kadar kaliteli bir video kayıt keyfi için yukarıdakiler çok yetersiz olsa da, iPhone 3G sahipleri için hiç yoktan iyidir diye düşünüyorum. Zaten uygulamanın geliştiricisi zaman içinde video kalitesini arttıracağını belirtmiş. iVideoCamera App Store’da 0.99$’a satılıyor. Fakat ben kısa bir süre sonra, benzer basitlikte çalışan ücretsiz uygulamaların da çıkacağını düşünüyorum.
Not: iPhone 3GS sahiplerinin iVideoCamera uygulamasını almasına gerek yok. Cihazın kendi kamerası zaten ücretsiz olarak video kaydı yapıyor 🙂
Skaty
15/12/2009 at 01:05
Cycorder 🙂
Mustafa Tan
15/12/2009 at 01:22
🙂 Jailbreak olunca zaten limit yok.
Adem Colak
15/12/2009 at 02:13
Cok guzel bi uygulama olmus. Haber icin tesekkurler.
TUNA İNAM
15/12/2009 at 02:39
VERDİĞİNİZ BİLGİLERLE, YENİ BİR HAZİNEYİ KEŞFEDER GİBİ HEYECANLA İ PHONUMA TEKRAR SARILIYORUM MUSTAFA BEY…SAYENİZDE,BU MÜTHİŞ TELEFONLA DOST OLDUK…ASLINDA TELEFON DEMEK AZ GELİR ; İ PHONE BİR TEKNOLOJİ HARİKASI DEMEK DAHA DOĞRU OLUR SANIRIM…:)
ANLATIMLARINIZ MÜKEMMEL İ PHONE GİBİ….
TEŞEKKÜRLER…
Giray
15/12/2009 at 02:58
Saniyede 3 kare,160×213 cozunurukte video cekiyorsa, ayiptir soylemesi ama ona video denmez, burst modda foto cekip onu mpg olarak kaydediyor gibi bisey olsa gerek. En dandik cep telleri bile 320×240,15 fps cekim yapiyor bence apple kendi unvani adina bu standartin altinda uygulamaya izin vermesin
Ali Cihan Çıplak
15/12/2009 at 05:52
Güzel bir gelişme ancak cycorder (ki jailbreak ile olabiliyor ancak) ile aynı cihazla 6-15 fps aralığında 384×288 video çekebiliyorsunuz. Ayrıca yine jailbreak li telefonlar için paralı bir video kayıt uygulaması olan “iphone video recorder 3” ile daha iyi kalitelere de ulaşabiliyorsunuz hatta size kayıt formatı seçenekleri vs. de sunabiliyor. Demek ki isteyince oluyor ama Apple sanırım 3GS ler piyasada doyuma ulaşmadan bu uygulamalara müsaade etmeyecektir. Şimdilik bu uygulamanın appstore a gelmesi de iyi bir gelişme. Jailbreak yapmayanlar için Cycorder gibi daha kaliteli çekim yapabilen uygulamalar da yakında olabilecektir diye umuyoruz.
dexter
15/12/2009 at 14:20
İphone sizin sitenizi keşfettikten sonra daha fazla sıcak bakar oldum umarım yenilikleri hep paylaşırsınız.
Emre
15/12/2009 at 14:46
Cycorder bundan cok daha iyi bir kalitede cekiyor.
snm
15/12/2009 at 16:17
henüz 4 gündür 3GS sahibiyim ama tüm siteyi ezbere biliyorum diyebilirim.
daha önce bu kadar keyif alarak öğrenmek istediğim bir alet olmamıştı. sayenizde cidden. çok teşekkürler.
Emre Sumengen
15/12/2009 at 19:52
Merhaba,
Sanirim sizin telefonda bir sorun var, zira iVideoCamera da, Cycorder da var telefonumda ve 3 fps’ye dustugunu hic gormedim sanirim. Evet, ozellikle dusuk isikli ortamlarda video kalitesi (ve hizi) cok dusuyor, ama 3 biraz az degil mi?
Elbette, Cycorder cektigi videolari Camera Roll’a gonderebiliyor olsa, yada daha da iyisi Apple kendi kamera uygulamasindaki o kucuk foto/video switch’ini 3G sahiplerine de saglasa cok daha iyi olacak. Bakalim insallah 3.1.4 yada 3.2’de 🙂
Mustafa Tan
15/12/2009 at 20:25
Selamlar Emre Bey,
Yorumunuzu bana yaptığınızı varsayarak cevaplıyorum 🙂 fps testini ben yapmadım. Direk uygulama geliştiricinin uygulamanın açıklamasında (App Store Description) yazdıklarını paylaştım. Yazının orijinalini aynen paylaşıyorum:
** LIMITATIONS **
– The iPhone can only capture about 3 frames per second
– Videos are limited to about 1 minute in length
– Resolution is low: 160×213
Zaten görüntü kalitesinden fps’nin çok düşük olduğu hemen belli oluyor.
Saygılar.
dexter
15/12/2009 at 22:36
İyi Çalışmalar Mustafa Bey
ÖNEMLİ BİR KONU
bu konuda bilgisi olan varsa net bir yorum yapabilirler mi????;
İphone 3GS larda üretim tarihi 38 haftasından sonra üretilen iphonelarda JB problemleri mevcut,
Mustafa Tan
15/12/2009 at 22:38
Selamlar,
JB ile kasdettiğiniz nedir acaba? Eğer jailbreak ise bu olay cihaza sonradan yapılan ve Apple’ın kabul etmediği bir işlemdir. Dolayısıyla üretim hatası diye birşey olamaz. En fazla Apple önlem almıştır jailbreak yapılmasın diye:
http://www.iphoneturkey.com/2008/12/krmak-ya-da-krmamak-jailbreak.html
dexter
15/12/2009 at 22:53
Evet mustafa bey demek istediğim oydu Jealbreak bu işlem 2009 un 38 haftasına kadar üretilen iphone larda sorun yok ama çok ilginç bu tariten sonra olan üretimli iphone larda JB önlemi alınmış sanırım…. yine JB yapılmakta fakat indirilen programların çalıştırılması için iphone kapatıp açtıktan sonra JB devre dışı kalıyor ve telefonu kullanmak için itunes yüklü bir makinaya iphonu bağlayıp ancak öle açabiliyorsunuz ama yinede indirilen uygulama kalıyor ,aslında çok teknk bilgim yok ben bununla ilgili bilgi almak istemiştim çünkü bugün yarın bir iphone daha alacağım ama JEALBREAK sız bana kalırsa biraz eksik kalacak.
not: umarım konuyu yanlış yerde paylaşmamışımdır şimdilik hoşça kalın .
Emre
16/12/2009 at 00:35
Yeni bir video kaydetme uygulamasi daha girdi app store. Ismi : camcorder (for iphone 3G and 2G).
Resolution yani kalitesi daha yuksek ve sinirsiz cekim. Fiyati 1 dollar.
MetinK
16/12/2009 at 10:58
Neler gördük, bakalım daha neler göreceğiz 🙂 Saniyede 3 kare (!) video çeken bir program satışa çıkmış diye seviniyoruz resmen. Bu sütunlardan bir kez daha Steve Job’u, iPhone 3G ile bizleri kazıkladığı için esefle kınıyorum. Teşekkürler Mustafa Bey.
Anonim
16/12/2009 at 13:24
mustafa bey ben iphone mu alalı 4 ay oldu geçen hafta sessize alma tuşu seyahate çıkarken nasıl oldugunu bilmiyorum ama kırılmış bunu garantiye göndersem garantiye girer mi?ne kadar zamanda gelir?
cheshim
16/12/2009 at 20:58
Yorumlarda gördüğüm camcorder (for iphone 3G and 2G) isimli uygulamanın fps si nasıl?
PINAR
16/12/2009 at 22:35
Mustafa Bey Merhaba..Birçok kişiye sordum çözüm bulamadım gördüğüm kadarıyla siz bu konuda oldukça bilgilisiniz,umarım bana da yardımcı olabilirsiniz.I phone u ilk aldıgımda i tunes a bagladıktan sonra farkettim ki tüm telefon defterimdeki isimler duruyor fakat numaralarım silinmiş.ne yaptıysam geri getiremedim.Ne yapabilirim?
CENGİZ
17/12/2009 at 17:40
SELAMLAR İPHONE DA YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMELERİ KAYIT YAPAN BİR PEOGRAM VARMIDIR
Eyup
19/12/2009 at 23:36
Belki yakinda iphone 3g video cekmesi gucelleme gelir
umarim ben ole zannetiorum
omen
01/12/2010 at 00:33
Merhaba MUSTAFA Bey
16g İphone 3g kullanıyorum geçenlerde bi özellik keşfettim ( ki bence iphonun en güzel özelliği ) İPHONEMİ BUL fiye bi özellik duymuşsunuzdur
fakat bu özelligi aktif hale getirmek için mail bölümünden aplle ID miz ile maileme Eklememiz gerekiyormuş.
fakat bunu eklemek için İphone 4 olması gerekiyormuş 3g lerde kullanabilmek için ilk olarak İphone 4 de hesabı aktif etmek gerekliymiş fakat nerden bulucazki İphone4 ü bu hesabı aktif etmenin başka bir yolu yokmu acaba KONU İLE İLGİNİZE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
cevabınızı 4 gözle bekliyorum ……
Mustafa Tan
01/12/2010 at 00:37
Selamlar,
Sanırım yazılarımızı düzenli takip etmiyorsunuz 🙂 Geçen hafta bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmıştık :
http://www.iphoneturkey.com/2010/11/find-my-iphone-and-ipad-ucretsiz-cihazimi-bul-servisi.html
Bilginize.
yusuf
15/01/2011 at 18:59
bn 3g sahıbıyım cycorder yukledım ama calısmıo yardımcı olur musunuz cycorderı cydıa dan ındırdım ındırırken hata verdi sildim bi daha indirdim yıne olmadı ltf yardım edın
kardanadam
03/03/2011 at 14:52
apple sahebin ama çok aktif kullanamıyorum yardımcı olursanız sevinirim bilenler binaz yavaş olduğunu söylüyor ayrıca video özelliği nasıl yüklenir
Anonim
19/03/2011 at 00:08
slm ben fıkret yurt dısından iphane 3/16 gb aldım cok yavas donuyor ayrıca vıdeo çekım yapmıyor bana yardımcı olursanız cok sevınırım.adresım.enerom52@hotmail.com